Ens ajudes a saber
per on passa la fauna?

Petita crònica d’un dissabte amb gent de l’associació Amics de la Font del Cuscó

On són  i que fan?

En plena plana del Penedès, ben a prop del peu de mont del Garraf, aquesta gent fa coses tant interessants com aquestes capses niu per òliba que han afavorit la reaparició d’aquesta espècie.

Què varem fer?

Hem trobat el que probablement és l’únic pas de fauna per ungulats sota la AP-7 en prop de 20 kilòmetres de recorregut, entre els viaductes sobre el Foix i l’Anoia.

Jaume i Fèlix em van mostrar un magnífic pas de doble calaix,  amb abundants rastres de porc senglar, toixó i gineta. En el moment de la visita, el petit cabal d’aigua potser podria barrar el pas temporalment.  Tot i això, ben aviat tindrien bona part del calaix sec per travessar.

Desprès d’instal·lar la primera trampa fotogràfica, varem cercar nous passos. Però n’hi ha pocs, i o són petits, o són de metall corrugat, que no agraden gens els ungulats perquè rellisquen. A la foto veiem el tub corrugat per on el torrent de la Bruixa travessa la AP-7.

Tenim així un projecte engrescador: conèixer quins són els punts per on un porc senglar o un cabirol podrien travessar l’alt Penedès; i tot apunta que aquest pas és, si no l’únic, el millor entre els grans viaductes per on les grans infraestructures travessen els rius Foix i Anoia, i amb 20 kilòmetres de distància entre ells. Si aquesta hipòtesi es confirma, estarem davant d’una important aportació al crowdmap de la connectivitat ecològica de Catalunya!.

Aquesta és una presentació que parla de la relació entre la geomorfologia i la connectivitat ecològica

 

El torrent de Sant Sebastià dels Gorgs se situa al punt on la plana del Penedès comença a drenar vers el Llobregat. La tectònica de plaques controla la xarxa hidrogràfica i, per tant, influeix sobre la connectivitat ecològica.

Leave a comment