Ens ajudes a saber
per on passa la fauna?

Com pots participar?

Si et trobes un animal mort per col·lisió o un rastre de fauna en qualsevol dels llocs següents:

  • a l’entorn d’un pont
  • a l’entorn d’un túnel
  • a la vora d’una carretera
  • a una franja verda entre dos espais urbanitzats

No cal que siguis un expert en fauna i en rastres!

Solament cal que puguis documentar el que veus.

El que va millor és poder disposar d’una càmera fotogràfica, i encara millor si és un smartphone!

Si es tracta d’un animal, intenta fer fotos dels detalls que facilitin la seva identificació. Si és una petjada, va molt bé poder disposar d’una referència (un regle que pots baixar d’aquest mateix web) o una simple moneda d’un euro.

Cal aportar també informació sobre l’entorn (posició respecte la carretera, si hi ha tanques …), i si és un túnel, és molt important una foto que expliqui com està fet; i encara millor si el podeu mesurar amb un flexòmetre.

Cal saber on som. Podem fer servir mapes o dispositius amb GPS.

 

Si tens un smartphone o una tablet amb GPS i cobertura 3G, pots enviar les dades “in situ” activant la funció de “geoposicionament” de Twitter i etiquetant la foto amb el hashtag #caminsdefauna

Si ho prefereixes, pots enviar les dades via internet des de casa, el cole o el despatx, accedint al web d’introducció de dades del projecte que pots trobar aquí, o també ens les pots enviar per correu electrònic a l’adreça dadesirastres@caminsdefauna.cat

 

Aquest vídeo explica com geoposicionar una foto des de casa, el cole, l’“insti” o el despatx.

 

I aquest altre mostra com georeferenciar una foto amb smartphone.

 

Finalment resta explicar què és el que passa amb les teves dades.

Les dades són integrades a una base de dades que es diu SICONEC (Sistema d’Informació Geogràfica dela Connectivitat Ecològicade Catalunya). A cada dada s’associen unes coordenades geogràfiques en un format obert que compleix la Directiva Europea INSPIRE. Això vol dir que aquesta informació resta a l’abast de la comunitat científica europea. Aquesta és la virtut de les DADES OBERTES, que són a l’abast de TOTS els tècnics i els científics europeus, de manera que TOTS poden aportar idees.

Aquesta geobase de dades  pot ser consultada per qualsevol persona, i especialment tu, a través del visor que podràs contemplar en aquesta mateixa web.