Ens ajudes a saber
per on passa la fauna?

Ens ajudes a saber com reduir l’impacte de les carreteres?

Els camins de la fauna troben obstacles:  la transformació dels hàbitats,  l’aparició de carreteres i l’expansió dels territoris urbanitzats, arriben a amenaçar  la supervivència de les poblacions de moltes espècies.

Les col·lisions no són solament un problema per la fauna, també són un risc per a les persones. La identificació dels punts negres d’agregació d’atropellaments i la identificació dels colls d’ampolla de la connectivitat territorial, són instruments bàsics per potenciar la permeabilitat ecològica, reduir les morts per atropellament, i també per evitar accidents amb les persones.

 

La connectivitat ecològica no sols és un problema d’atropellaments: és també un problema de saber com fer infraestructures que deixin passar la fauna, i també és un problema d’ordenació territorial. Necessitem saber com ordenar el territori de manera que les poblacions dels diferents grups biològics es mantinguin connectades,  sense el risc de quedar aïllades.

Quines són les circumstàncies que fan que una mateixa espècie utilitzi un pas de fauna més petit, quan en altres indrets necessiten passos de grans dimensions?

Porcs senglars passant sota la C-58 per un forat tant petit?

Una llera profunda és un espai tranquil però fosc, per això no resulta tant difícil travessar un túnel!

Per exemple, el grup ecologista Sant Quirze Natura ha documentat el pas de senglars sota la C-58 per una obra de drenatge llarga i proporcionalment petita.  Normalment un porc senglar no s’atreveix a passar per un túnel quan la “finestra” que es veu a l’altra banda és proporcionalment tant petita.  Tot i això, la col·laboració desinteressada d’aquests naturalistes ha demostrat que, en aquest cas, en tractar-se d’un torrent que ha excavat una llera molt profunda, els senglars han trobat continuïtat per un ambient tranquil i ombrívol.

Sabem que difícilment podrem gestionar allò que no hem mesurat. I la connectivitat ecològica, per ser correctament avaluada, necessita de molts ulls observadors i de molta informació fiable.

Les fotos amb etiqueta geogràfica són un instrument molt potent!